Prado 3.0 Kzte Diesel issues

Introduce yourself and Meet the rest of the crowd
Post Reply
Franki12
Newbie
Posts: 9
Joined: Mon Jun 19, 2017 2:50 pm
Town: Rustenburg
Vehicle: Prado 3.0 KZTE 120
Real Name: Craig

Mon Jun 19, 2017 3:16 pm

Hi guys, I am hoping someone can assist me here with sound advice.

I have a Prado 120 with 3.0 KZTE motor with auto transmission.
Stunning vehicle, really love it.

We had entire motor redone in December 2016.

In March this year we went on Holiday and were towing a venter trailer, after about 300km it started developing a miss when the revs were under 2000rpm, above 2000rpm it ran perfect. It also started bulging white smoke out the exhaust.

We finished our holiday and returned back to North west, fuel consumption was still fine.
I then sent it back to the guys who done my motor.
After lots of fighting and arguing I received my vehicle back last week after 7 weeks.
They have removed the electric injector pump and installed a manual pump with cable etc, much to my disgust.
The rev counter does not work now, the vehicle has be revved through the roof before it changes gears in the auto box, it is very heavy on fuel as well.
It sounds good and the miss and smoke have gone but that's it.
I don't want to damage my engine again.
A few people have said this conversion cannot be done successfully on a prado with auto box.

What do I do now? I want my car right?
What could the original problem have been because these guys cant give me a straight answer.

Many thanks

3UZ-BLOUES
High Range 2WD
High Range 2WD
Posts: 14
Joined: Thu Dec 04, 2014 3:59 pm
Town: Centurion
Vehicle: Hilux
Real Name: Hannes

Mon Jun 19, 2017 3:31 pm

Total guess work. As for gear changes now at high rev's only... they most probably loaded another "mapping" in the EM system.

Franki12
Newbie
Posts: 9
Joined: Mon Jun 19, 2017 2:50 pm
Town: Rustenburg
Vehicle: Prado 3.0 KZTE 120
Real Name: Craig

Mon Jun 19, 2017 3:37 pm

Luckily I got the old electric pump back with the vehicle.

Going to send it in to be tested to see if it is really faulty? What else could it be?
Apparently the auto box gets a signal from the electric pump to change gears? Not sure.

Vehicle is no pleasure at all to drive now as engine in high revs all the time.

Really dunno what to do?

3UZ-BLOUES
High Range 2WD
High Range 2WD
Posts: 14
Joined: Thu Dec 04, 2014 3:59 pm
Town: Centurion
Vehicle: Hilux
Real Name: Hannes

Mon Jun 19, 2017 3:40 pm

Have you tried Mrs Google? Apparently she knows everything

Franki12
Newbie
Posts: 9
Joined: Mon Jun 19, 2017 2:50 pm
Town: Rustenburg
Vehicle: Prado 3.0 KZTE 120
Real Name: Craig

Mon Jun 19, 2017 4:54 pm

I have tried Google and not getting much positive feedback about the conversion to manual pump

I truly am frustrated and just want my vehicle right.

Thabogrobler
Monster Truck
Monster Truck
Posts: 5043
Joined: Sun Aug 19, 2007 10:43 pm
Town: Pretoria
Vehicle: '02 'Lux KZ
Real Name: Thabo
Club VHF Licence: x223
Location: Garsfontein
Contact:

Mon Jun 19, 2017 10:22 pm

Hi Craig,

Welcome to the forum!

Maybe ask a moderator to combine all your topics on the same issue into one?

Whoever advised on the manual pump must be shot and quartered!

I have a Kz pump somewhere. The pumps all have a code on them - eg E09. AFAIK only a pump with the same code can work on you car/ECU.

Let me know the code and I will have a look.

Enjoy!
'02 KZ 'Lux. Cooled. Chipped. Onca'd. Cherished!

If you are a diesel fan, raise your hand.
If you aren't raising your hand, raise your standards!

A 4x4 is merely a machine that enables you to get stuck further away from civilization.

Franki12
Newbie
Posts: 9
Joined: Mon Jun 19, 2017 2:50 pm
Town: Rustenburg
Vehicle: Prado 3.0 KZTE 120
Real Name: Craig

Tue Jun 20, 2017 7:06 am

Hi Thabo,

The code on pump is E12.

Thanks the help is much appreciated.
I am really at my limit now with these problems, have been fed the one story after the next for 7 weeks and then I get my car back with this conversion.
I really am livid.

Thanks bud

Franki12
Newbie
Posts: 9
Joined: Mon Jun 19, 2017 2:50 pm
Town: Rustenburg
Vehicle: Prado 3.0 KZTE 120
Real Name: Craig

Tue Jun 20, 2017 7:16 am

Could the problem not originally be from the ECU that is perhaps starting to pack up?

Post Reply

Return to “Meet the People”

  • Information
  • Who is online

    Users browsing this forum: Baidu [Spider]