2700i 4 x4 speedo whipping and engine light!

Having problems with your vehicle? Or need advice on repairing or servicing your Hilux? This is the place to ask for help
Post Reply
bryanhart
High Range 2WD
High Range 2WD
Posts: 19
Joined: Sun Jan 16, 2011 2:18 pm
Town: durban
Vehicle: 2002 raider dc 4x4
Real Name: Bryan

Sat Dec 10, 2016 3:19 pm

Hi guys my 2700i has just done 240 000 km. On the way back from Sodwana the speedo siezed. I took the speedo out and it was repaired. The cable was also changed as it was broken. The speedo is now whipping not big but between 20 40km mark. It then settles down after 40.??
But.... Now the engine light comes on?!!

Any advice on if the engine light and speedo are linked?
Any advice on why the speedo is whipping?
User avatar
Mud Dog
Moderator
Moderator
Posts: 29341
Joined: Tue Apr 29, 2008 2:18 am
Town: East London
Vehicle: '90 SFA Hilux DC 4X4, Full OME, 110mm lift. Brospeed branch, 50mm ss freeflow exhaust. 30 x 9.5 Discoverer S/T's on Viper mags. L/R tank. (AWOL) '98 LTD 2.4 SFA, dual battery system. Dobinson suspension, LR tanks, 31" BF mud's.
Real Name: Andy
Club VHF Licence: HC103

Sat Dec 10, 2016 5:06 pm

Sounds like your speedo has discovered S & M ! :D:

If the speedo is cable driven as you say, then it's not going to interfere with the electronics of the engine light. The speedo cable has been kinked a little somewhere when it was fitted or it has been routed in such a way that that there is a sharp bend somewhere. Alternatively they bent something ever so slightly in the speedo mechanism when it was repaired. Either way, take it back to whoever did the repairs.

IRO the engine light, what motor is in there? Diesel or petrol? Are you sure it's the engine light and not alternator or oil pressure?
When your road comes to an end ...... you need a HILUX!.

Image
Image

Life is like a jar of Jalapeño peppers ... what you do today, might burn your ass tomorrow.
Don't take life too seriously ..... no-one gets out alive.
It's not about waiting for storms to pass. It's about learning to dance in the rain.
And be yourself ..... everyone else is taken!
bryanhart
High Range 2WD
High Range 2WD
Posts: 19
Joined: Sun Jan 16, 2011 2:18 pm
Town: durban
Vehicle: 2002 raider dc 4x4
Real Name: Bryan

Sat Dec 10, 2016 5:21 pm

2700i petrol engine. Its the 2002 model. 4x4 (same shape as kzte...
bryanhart
High Range 2WD
High Range 2WD
Posts: 19
Joined: Sun Jan 16, 2011 2:18 pm
Town: durban
Vehicle: 2002 raider dc 4x4
Real Name: Bryan

Sat Dec 10, 2016 5:21 pm

But I suppose the easy way is to plug in the diagnostic!!
bryanhart
High Range 2WD
High Range 2WD
Posts: 19
Joined: Sun Jan 16, 2011 2:18 pm
Town: durban
Vehicle: 2002 raider dc 4x4
Real Name: Bryan

Sat Dec 10, 2016 5:23 pm

And it is the yellow engine light not oil or battery light that is coming on.
bryanhart
High Range 2WD
High Range 2WD
Posts: 19
Joined: Sun Jan 16, 2011 2:18 pm
Town: durban
Vehicle: 2002 raider dc 4x4
Real Name: Bryan

Sat Dec 10, 2016 5:25 pm

I have the slightly larger than spec tyres on the Lux. Would that create the problem in terms of the speedo ?
User avatar
Family_Dog
Moderator
Moderator
Posts: 12909
Joined: Tue May 22, 2007 10:09 am
Town: Klerksdorp
Vehicle: Hilux DC SFA, Hilux 2.7 DC, Hilux 2.7 SC, Prado 95 VX
Real Name: Eric
Club VHF Licence: HC101
Location: Klerksdorp, NW
Contact:

Sat Dec 10, 2016 7:38 pm

Nope. Most of us run larger tyres - 31" - and the only end result is that the speedo reading now is closer to true speed. As Andy said, you have a kink in the cable or they did not perhaps use the genuine Toyota speedo cable. It is reported that there are issues with aftermarket cables, you need to use the genuine one. Although it's not cheap, try for a bit of discount from TSA.


-F_D
Image

White Fang: 1999 2.7i DC Raider 4x4
Bull Dog: 1987 4Y-EFI 2.2 DC 4x4
Pra Dog: 1998 Prado VX 3.4
Hound Dog: 2000 2.7i SC 4x4


One Staffie, One Jack Russell, One Ring Neck Screecher, 17 Fish of questionable heritage


Image
User avatar
Ultred
LR 4WD Rear Locker
LR 4WD Rear Locker
Posts: 354
Joined: Sat Jan 26, 2013 1:14 pm
Town: Heidelberg
Vehicle: '00 Hilux 2.7i D/Cab IFS.
Real Name: Mike
Club VHF Licence: HC108

Sun Dec 11, 2016 12:16 pm

I had the same problem when I snapped my speedo cable. Replaced the cable, disconnected the battery. It did an automatic reset on the engine light.
Image
I MAY GET LOST, BUT NO WAY IN HELL WILL I GET STUCK
bryanhart
High Range 2WD
High Range 2WD
Posts: 19
Joined: Sun Jan 16, 2011 2:18 pm
Town: durban
Vehicle: 2002 raider dc 4x4
Real Name: Bryan

Sun Dec 11, 2016 4:24 pm

Ok so it is an after market cable. Took it back to the guy and they fiddled with the cable and it seems to be better than it was.
I took took the live lead off the battery / I did not take black lead off. But just went for a drive and the engine light came back on.
MCHILUX
LR 4WD Rear Locker
LR 4WD Rear Locker
Posts: 287
Joined: Sat Nov 02, 2013 8:22 am
Town: Centurion Gauteng
Vehicle: Mazda Rustler 16v
Real Name: Jan

Sun Dec 11, 2016 8:03 pm

When they worked on the cluster they damaged it. The cluster must send a speedsignal to the engine ecu.
User avatar
Hilux 1
Monster Truck
Monster Truck
Posts: 4127
Joined: Tue Sep 28, 2010 2:24 pm
Town: Brackenfell
Vehicle: 2000 Raider 2700i 4x4 Double cab. met "rock sliders" en Powerflo stainless exhaust
Real Name: Tertius
Club VHF Licence: HC137

Mon Dec 12, 2016 10:43 am

My speedo does the same, but it never bothered me yet, as i try and stick to the road speeds of 60 and above :lmao:
No engine light thou.

one day when it breaks i might attend to the hopping speedo problem.

also what i find is dont look at the speedo. drive on sound/revs :lmao: :lmao:
User avatar
Willem van Schalkwyk
Low Range 4WD
Low Range 4WD
Posts: 139
Joined: Thu Sep 18, 2008 4:23 pm
Town: Cape Town
Vehicle: Hilux
Real Name: Willem Van Schalkwyk

Tue Dec 13, 2016 10:03 am

Mine did the same.
The engine light will come on if it loses the speedometer.
You will need to reset it through diagnostics.

If I am correct there is another speed sensor on your gearbox. Sometimes the plug becomes loose and the engine light will come on.

Since you lost the speedo the engine light will come on.
User avatar
Family_Dog
Moderator
Moderator
Posts: 12909
Joined: Tue May 22, 2007 10:09 am
Town: Klerksdorp
Vehicle: Hilux DC SFA, Hilux 2.7 DC, Hilux 2.7 SC, Prado 95 VX
Real Name: Eric
Club VHF Licence: HC101
Location: Klerksdorp, NW
Contact:

Tue Dec 13, 2016 3:34 pm

I replaced Hound Dog's speedo cable, after having done so the engine light no longer burned so probably not necessary to reset it through the diagnostics.


-F_D
Image

White Fang: 1999 2.7i DC Raider 4x4
Bull Dog: 1987 4Y-EFI 2.2 DC 4x4
Pra Dog: 1998 Prado VX 3.4
Hound Dog: 2000 2.7i SC 4x4


One Staffie, One Jack Russell, One Ring Neck Screecher, 17 Fish of questionable heritage


Image
User avatar
Willem van Schalkwyk
Low Range 4WD
Low Range 4WD
Posts: 139
Joined: Thu Sep 18, 2008 4:23 pm
Town: Cape Town
Vehicle: Hilux
Real Name: Willem Van Schalkwyk

Wed Dec 14, 2016 9:20 am

Myne wou nie dooi nie, maar dit mag dalk verskil van model to model.
Of myne was te lank stukken so die liggie het gedink dis normal om te brand :twisted:
Post Reply

Return to “The Workshop”